Újraindult az élet a budai Várban


2020. június

Kezd ismét benépesülni a Vár. Az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával ingyenesen megnyitottuk a nagyközönség előtt Az első bástya című régészeti kiállítás szabadtéri helyszínét, és újraindítottuk a Budai Vársétákat is.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások feloldásával a budai Várban is újraindulhatott az élet. Az elmúlt hónapokban gőzerővel dolgoztunk azon, hogy a visszatérő látogatók ismét kellemes órákat tölthessenek a világörökségi helyszíneken. A pünkösdi hétvégén vártuk először újra érdekes és izgalmas programokkal a vendégeinket. Gyereknap alkalmából ajándékokkal és homokozóval vártuk a legkisebbeket.

Pillanatkép az egyik vársétánkról
Pillanatkép az egyik vársétánkról

Az első bástya szabadtéri kiállítás

Május 30-tól ingyenesen megtekinthető a Táncsics utca 9. alatt található régészeti kiállításunk szabadtéri része. A helyszínen a látogatók testközelből ismerhetik meg a terület régészeti feltárását követően előkerült 16. századi erődítmény rejtett kincseit.
A Táncsics Mihály utca 9. szám alatt található ingatlan kertjében egy régészeti sétány vezet végig az Erdélyi bástya területén, ahol a budai Vár több periódusban kialakított védelmi rendszerének egyik legjelentősebb, legjobb állapotban megmaradt részletei, több méter magas falai kerültek napvilágra a Budapesti Történeti Múzeummal közös feltárás során.

A Táncsics utcai ásatási helyszín bemutatja, hogy milyen szerepet töltött be az Erdélyi bástya a magyarországi várvédelem során. Tárlatvezetésünkön a 16. századi Buda várfalainak tövében, örökségvédelmi helyszínen sétálva szemlélhetjük meg a régészeti feltárás során előkerült leleteket, miközben kibontakozik előttünk a helyszín kalandos története.

Kiderül, mikor alakult át a terület funkciója, mi volt a szerepe az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, valamint az is, hogyan került az Amerikai Egyesült Államok tulajdonába, majd újra magyar kézbe.
További információk a kiállításról: www.t9.hu

Ismét tartunk Budai Vársétákat

Újraindultak Budai Vársétáink is, amelyeken megmutatjuk a Várnegyed eddig ismeretlen útjait, megismertetjük az érdeklődőkkel a Vár csaknem 800 éves történetének legérdekesebb epizódjait, és a Nemzeti Hauszmann Program főbb fejlesztéseit is.

A tematikus sétákon a látogatók bejárhatják a hajdani pompás Királyi Kerteket, megismerhetik az uralkodók és az államfők lakhelyét vagy Buda borászati történetét; barangolhatnak a Budavári Palotanegyedben és a Polgárvárosban, sőt, a korábbi pincék titkai után kutatva még a föld alá is lemerészkedhetnek.

Részletes program és információk a jegyvásárlásról az alábbi oldalon.

Csak óvatosan

Egészségünk védelme érdekében igyekszünk minden óvintézkedést maximálisan betartani. A frekventált helyszíneken - a nyitvatartási idő alatt -, kollégáink rendszeresen fertőtlenítenek. A bejáratoknál kézfertőtlenítő automatákat helyeztünk ki. 

Ajánló