Helyreállítottuk eredeti formájában a Budavári Palota déli összekötő szárnyát


2021. május

A Budavári Palota teljes rekonstrukciójának első épületrészét építettük újjá, így a déli összekötő szárny Gellért-hegyre néző és Oroszlános udvar felőli homlokzata ismét a Palota fénykorát idézi. A látványos változás a belső tereket is érinti, hiszen néhány hete itt kezdődött meg a Szent István-terem belsőépítészeti kialakítása.

A déli nyaktagnak is nevezett, aránylag keskeny épületrész Hauszmann Alajos tervei alapján épült a krisztinavárosi szárnnyal egyidőben. Itt hozták létre a nemzetközi hírű Szent István-termet, az Oroszlános udvari északi kapujára pedig Senyei Károly Háború és Béke című szoborcsoportja került. A második világháborúban a déli összekötő palotaszárny súlyos sérüléseket szenvedett. A Gellért-hegyre néző homlokzatot helyreállítás helyett az állampárt utasítására leegyszerűsítve átépítették, és évtizedekig csupán az udvari nézete emlékeztetett az eredeti állapotokra. Az épületrészben megsemmisült a Szent István-terem is, helyén a háborút követő átépítés után a többi között dolgozószobát és tárolóhelyiséget alakítottak ki.

A hiteles helyreállítás érdekében munkatársaink a déli oldalon teljesen elbontották, majd az eredeti tervek szerint építették újjá a homlokzatot és a korabeli belső térszerkezetet. A megelőző falkutatás, műemlékvédelmi- és régészeti vizsgálat során több korszak emlékei kerültek elő. Ezeket a feltárt részleteket, valamint archív fotókat is felhasználtunk az eredeti terveket követő rekonstrukció érdekében.

A déli oldalon már messziről kitűnik a Budavári Palota elsőként helyreállított homlokzata, ahogyan Hauszmann Alajos megálmodta. A lecsupaszított falak és jellegtelen ablakok helyett visszakerültek a homlokzatot díszítő, süttői mészkőből készült oszlopok és domborművek, és az eredeti, Hauszmann által tervezett és Thék Endre által gyártott ablakokkal megegyező nyílászárók is. Az Oroszlános udvar felőli északi oldalon jelenleg restaurátor szakembereink megtisztítják, javítják, és szükség esetén pótolják a kőelemeket. A korhű ablakok már itt is helyükre kerültek, a bejárat pedig a Hauszmann-kori faragott fakapuit kapja vissza. A munkálatok végeztével új díszkivilágítással emeljük majd ki a palotaszárny szépségét.

Az eredeti állapotában helyreállított déli összekötő szárny és az újjászületett Szent István-terem kapuit 2021. augusztus 20-án nyitjuk meg a nagyközönség előtt. A Budavári Palota külső megújulásának ez az első eleme sikeres próbafeladat is számunkra, az épületegyüttes felújítását a Szent György tér felől haladva folytatjuk.

Ajánló