Bokrétaünnep a Dísz téren


2022. augusztus

Újabb fontos állomásához érkezett a Nemzeti Hauszmann Program: elérte legmagasabb pontját a Vöröskereszt-székház újjászülető épülete. A hagyományokat követve ebből az alkalomból bokrétaavató ünnepséget tartottunk, amelyen Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője arról beszélt, hogy visszaépítjük mindazt, amit elődeink alkottak, és amire a történelem nem vigyázott eléggé.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében nemcsak a Budavári Palotát és annak közvetlen környezetét, de az egész Budavári Palotanegyedet szeretnénk eredeti fényében újjávarázsolni, a néhány éve megkezdett munkálatok mind ezt a célt szolgálják. Így nem volt kérdéses, hogy a Vöröskereszt Egylet hányattatott sorsú egykori székházépülete is újjászületik.

Ahogyan a többi várbéli építkezés esetében, a munkálatokat ezúttal is alapos régészeti feltárások előzték meg, amelyek során előkerültek a többi között a székház eredeti gránittáblái, a Hauszmann korabeli lépcső egy darabja és egy különleges, vörös mészkőből készült, díszített kézmosó medence. A pincerendszer építési törmelékkel teli járatai pedig Álmos és Előd vezéreket mintázó, több mint százéves eredeti szobrokat rejtettek, amelyek egykor a Halászbástya északi főtornyát díszítették.

Az új épület tervezése során a homlokzatot, a díszbejáratot és a tanácstermet korabeli fotók, valamint a pincében talált törmelékből előkerült eredeti homlokzattöredékek alapján rekonstruáltuk, és újra látható lesz a főbejárattal szembeni, a Szent Koronát ábrázoló üvegmozaik is. Ugyanakkor az épület természetesen belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból a mai kor követelményeinek is megfelel, a belső udvaron pedig napfényes átrium épül.

Amikor április elején az épület szerkezetének legmagasabb pontja is elkészült, a hagyományoknak megfelelően bokrétaünnepet tartottunk, amelyen részt vettek a Várkapitányság munkatársai, a tervezők és az itt dolgozó munkások is. Holman Attila, a Confector Kft. ügyvezető igazgatója mellett beszédet mondott Fodor Gergely kormánybiztos is: „Elhatároztuk, hogy visszaépítjük mindazt, amit elődeink alkottak, és amire a történelem nem vigyázott eléggé. Újjászületett a Várkert Bazár, megépült a Lovarda, a Főőrség, elkészült a Hauszmann-féle rámpa, a Csikós udvar, és ismét régi fényében ragyog a Budavári Palota déli összekötő szárnya, ami az Önök tehetségét és szorgalmát dicséri.”

Fodor Gergely az építkezésen dolgozó szakemberek előtt azt is kiemelte, nagyszerű érzés látni, hogy a mai mesterek is meg tudják ismételni azt a csodát, amelyet 120 évvel ezelőtt Hauszmann Alajos és munkatársai létrehoztak itt, a Budavári Palotanegyedben. A szokásoknak megfelelően a szerkezetkész épület legmagasabb pontjára díszes bokrétafát helyeztek, amelyre Fodor Gergely és Holman Attila mellett Füleky Zsolt akkori építésügyi helyettes államtitkár kötött fel egy-egy nemzetiszínű szalagot.

Ajánló