Biztonságosabb lesz a felújított Fehérvári rondella


2021. május

Leromlott műszaki állapota miatt nem halaszthatjuk tovább a Fehérvári rondella helyreállítását. A több szakaszból álló rekonstrukció lehetővé teszi azt is, hogy feltárjuk a föld alatt rejtőző régészeti értékeket. Teljeskörűen restauráljuk Görgei Artúr szobrát is, a munka után visszaállítjuk a megújult rondellára.

A mai Fehérvári rondella alapja a török hódoltság idején épült 1666-67 között. Eredetileg a Kászim pasa bástyája nevet viselte és magában foglalt egy még korábban épült négyszögletes ágyútornyot is. Az 1723-as tűzvész után kazamatákkal bővítették, s csaknem ebben az állapotában maradt fenn az 1890-es évekig. A József főhercegi palota építése során a rondella maradványait egy földhalommal takarták le a főhercegi kert létrehozásához. E domb alól bukkantak ki a rondella eredeti falai a II. világháborút követően.

Az 1950-es években zajló helyreállításánál nem a rondella végső állapotának falmaradványait vették figyelembe, hanem egy belső, szintén íves fal alapozását, mely vélhetően az egykori ágyútorony török kori falköpenyezése volt. Az újjáépítésnél elmaradt a rondella régészeti feltárása. Az 1980-as évekre - az irdatlan földtömeg nyomásának hatására - már repedések jelentek meg a falakon.

A fal elmozdulásai arra utalnak, hogy egy időtálló rekonstrukció jelentősebb beavatkozást igényel, vagyis nem elég csak a külső falszövet javítása. A helyreállítás nem képzelhető el egy teljes körű régészeti feltárás nélkül sem, ami talán hitelesítheti a forrásokból leszűrt elképzeléseket arról, hogy hol, milyen korú falmaradványok alkothatták a rondellát. A munkát az 1950-es évek elején készült falazat és a mögötte kialakított, építési törmelékből létrehozott terasz bontásával kezdjük. Az átalakítás során nem érintjük a már feltárt történelmi falakat, ugyanakkor a régészeti kutatás közben előkerülő maradványok iránymutatást adhatnak a rondella hiteles helyreállításához.

A régészeti feltárás megkönnyítése érdekében többlépcsős, az örökségvédelmi szempontokat is figyelembe vevő bontási technológiát alkalmazunk. Első lépésként Görgei Artúr szobrát elszállítjuk és biztonságba helyezzük. Az alkotásra állagmegőrzési és restaurálási munkák várnak, majd a rondella újjáépítése után visszaállítjuk az eredeti helyére.

A rondella felújítása során figyelünk az elbontott, de jó minőségű anyagok újrafelhasználására is. Jelenleg a fal homlokfelületén jó minőségű keménymészkő falazóelemek találhatóak, amik újrahasznosíthatók, csakúgy, mint a mostani burkolati anyagok, a kockakövek vagy a zúzalékkal színelt betonlapok. A bontást végig régészeti felügyelet mellett végezzük, mert a törmelékben előfordulhatnak faragványok, töredékek, és a történelmi falak épségének megóvására is figyelmet fordítunk.

Ajánló