Az ajtónak álcázott barokk ablak


2021. július

A Budavári Palota helyreállított déli összekötő szárnyában hamarosan egy különleges, barokk kori ablakmaradványt is bemutathatunk. Különlegességét az adja, hogy vélhetően ablakként keveset használhatták, mostoha sorsa pedig jól példázza a várbeli átépítések izgalmas történetét.

Az ajtónyílásnak álcázott ablakra a déli összekötő szárny újjáépítését megelőző falkutatások során bukkantunk. A nyílás 1715 környékén még igazi ablak volt egy befejezetlen épület külső homlokzatán, amit a tűzvészek, az ostromok és az időjárás viszontagságai egyre csak pusztítottak.

Ezt a félkész épületet – az ablakkal együtt – aztán beépítették az 1769-re elkészült Mária Terézia-féle palotába. Mögé egy melléklépcsőház került, az ablakot pedig a belső falat megvastagítva belülről befalazták, talán azért, hogy a nyugatra néző nyíláson besütő nap ne vakítsa el a lépcsőn közlekedőket. Kívül azonban meghagyták a tokszerkezetet, hogy a homlokzat nyílásainak ritmusát ne törjék meg. Így aztán csak éppen kinézni nem lehetett az ablakon.

Az 1890-es években Hauszmann tervei szerint teljesen átalakították a szárnysegédi lépcsőházat, elegánsabbá tették, hiszen királyi lakosztály volt mellette. A lépcsőkarok hosszának növelése, a pihenő kiszélesítése érdekében az ablak egykor megvastagított falát ezúttal visszavésték.

Az új déli összekötő szárnyban a falrész, melyen az ablak volt, már a belső térbe került, a külső oldalról is befalazták, és úgy tűnt, hogy már soha nem láthatja senki. Annál is inkább, mert a II. világháború utáni helyreállítás változatlanul hagyta a befalazott ablakot. Megszüntették a lépcsőházat is, de később a gépészeti átvezetések miatt mégis kibontották, és ekkor vált a hajdani ablak ajtónyílássá.

Az ablak az újkori Királyi Palota legősibb magjának egyik eredeti és érintetlen eleme, ezért fontos a helyreállítása. Kibontott felső részét visszafalazzuk a környezetébe illően, parapetjét, azaz a padló és könyöklője közti falrészt kiegészítjük kővel és téglával, és megfelelően konzerváljuk az előbukkant értékes maradványokat, stukkórészleteket.

A hajdan volt barokk ablak így ismét látható lesz a Budavári Palota felújított déli összekötő szárnyában, ahol augusztus 20-án az újjászületett Szent István-terem is megnyílik.

 

Ajánló