Elkészült az újjáépített Főőrség belső tere


2020. szeptember

Kávézóként, étteremként és rendezvénytérként született újjá a Főőrség. A különleges hangulatú hely a járványhelyzet miatt csak később lesz látogatható. Az épület emeletén megtekinthető hiánypótló kiállítás tovább színesíti majd a Budavári Palotanegyed programjait.

Az újjáépült Főőrség épületében található Royal Guard Café
Az újjáépült Főőrség épületében található Royal Guard Café

A Hauszmann Alajos által tervezett Főőrség eredetijét 1903-ban adták át. Az épület alapvetően a palotaegyüttest védő őrség, valamint a királyt és környezetét védő testőrség kiszolgálására épült.
A Hunyadi udvar nyugati oldalát szegélyező, művészi kivitelezésű épület viszonylag sértetlenül vészelte át a háborúk pusztításait. Az 1950-es évek elején egy részleges helyreállítás után a Középülettervező Vállalat irodáit rendezték be itt, majd 1971-ben ideológiai okokból a Főőrséget a Stöckl lépcsővel együtt lebontották. A Nemzeti Hauszmann Program keretében, az eredeti hauszmanni tervek alapján újjáépítettük a Főőrséget.  
Az épületben egy elegáns kávéház, a Royal Guard Café és a magyar testőrségek 260 éves történetét bemutató egyedülálló kiállítás, a Royal Guard Museum várja majd a látogatókat.

A kávéház

A Royal Guard Caféba lépve békebeli kávéházi hangulatot idéző enteriőr tárul elénk. A helyszínen „Budapest” stílusban pörkölt, arabica kávébabból készült italok várják majd az ínyencségek kedvelőit. A kávé mellett az étlapon cukrászkülönlegességek is találhatók, ilyen például a „Kaiserschmarrn Budapest” elnevezésű desszert, amely egy lángoló narancsos császármorzsa tészta cseresznye lekvárral.
A főételek megálmodásakor az is szempont volt, hogy azokban visszaköszönjenek a testőrségre utaló elemek. Így a „Ropogós Csülök 1865M” elnevezésű főételt, egy arányosan lekicsinyített 1865 mintájú lovassági szablyára húzva, grillezett zöldségekkel és kétféle házi mártással tálalják.
Az italok között megtalálható az első magyar tradicionális pezsgőház, a Francois -est. 1886 – kínálata, valamint a Laurent Perrier francia champagne ház válogatása is.

A múzeum

A Royal Guard Museum „Az Életem árán is...” című kiállításán több mint 400 eredeti, eddig még sehol be nem mutatott fotó, egyedi dokumentumok, festmények, kardok, egyenruhák idézik meg a testőrség 260 éves történetét. A kiállítás alatt a testőrségek és más, emblematikus magyar katonai egységek indulói szólnak majd instrumentális hangszerelésben.
A Főőrség különleges vetítőtermében egy háromdimenziós animált film is látható lesz, Magyarország történelmének legfontosabb eseményeiről.

Ajánló