75 év után adtuk vissza az embereknek a Szent István-termet


2021. szeptember

Mielőtt a nagyközönségnek átadtuk az újjászületett helyiséget, a sajtó számára tartott eseményen beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Kiemelte, hogy jól halad a budai Vár történeti rekonstrukciója, melyet az újjáalkotott terem mellett a Budavári Palotanegyed régi fényüket visszanyert épületei, a Várkert Bazár, a Főőrség és a Lovarda vagy a Karmelita kolostor bizonyítanak.

Augusztus 18-án tartottunk nagyszabású sajtóeseményt a hazai és a külföldi média számára az újjászületett Szent István-teremben, amelyen szinte a teljes magyar sajtó részt vett.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében kiemelte, hogy „több mint hét évtizedes civilizációs szakadás után ismét kézzelfogható valóságában találkozhatunk múltunk egyedülálló értékével, amelyet most visszaadhatunk az embereknek.” Megjegyezte, hogy a Szent István-terem elkészítésében annak idején a magyar iparművészet legnagyobb alakjai vettek részt, és most is egy elkötelezett csapat hatalmas munkával tudta újraalkotni az egykori berendezést.

Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy „a Szent István-terem rekonstrukciója kis lépés a teljes Palota helyreállításában, de a tapasztalatszerzés kiváló terepe volt, ezután sokkal bátrabban fordulhatunk rá a teljes Budavári Palota, a Citadella és a visegrádi vár évtizedes távlatokba nyúló felújítására.”

A Szent István-terem újratervezője, Angyal Tibor azt emelte ki, hogy a hat éven át zajló munkálatok során a legnagyobb segítséget a régi fényképek jelentették.

Az újjáépítés művészeti szakértője dr. Rostás Péter művészettörténész elmondta, a rekonstrukciót segítette, hogy a terem a legjobban dokumentált tér az egész Budavári Palotában.

A Szent István-teremhez egy különleges kiállításon keresztül vezet az út. A Szent István-terem - A Budavári Palota csodája című tárlat kurátora Gulyás Gábor esztéta, aki hangsúlyozta, hogy szenzációnak számít Aba-Novák Vilmos festménye, amelynek létezéséről a művészettörténet tudott, de kiállításon mostanáig nem volt látható. Az 1936-ban készült munka azt a pillanatot jeleníti meg, amikor Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának.

Havadtőy Sámuel világhírű képzőművész kifejezetten erre a helyszínre alkotta meg azt a tíz kapura épülő installációt, amely Szent István király Imre herceghez írt intelmeinek csaknem ezeréves szövegén alapul. „Az ajtók használata vallási szimbólum, színük, a kék egyházi szín, megalkotásuknál a legjobb magyar ékszerészek, bronzöntők, asztalosok segítségét vettem igénybe” - mondta el a művész.

Ajánló