2020-ban jelentős eredményeket értünk el


2021. január

A mögöttünk hagyott esztendő mindannyiunk számára váratlan és korábban elképzelhetetlennek tartott kihívásokat hozott. A Várkapitányság alkalmazkodott a megváltozott környezethez, így 2020-ban is tervezetten haladtunk a Nemzeti Hauszmann Program megvalósításával.

A magyar emberek számára felértékelődött a biztonságos belföldi kikapcsolódás a járványhelyzetben. A hazai úti célok között kiemelt helyen szerepelt a budai Vár is. A megnövekedett belföldi érdeklődés azt bizonyította, hogy helyes célt tűztünk ki akkor, amikor elhatároztuk, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseinek révén visszaadjuk az embereknek a Várat, ahol a korábbinál sokszínűbb programlehetőségek kihasználásával egyre több időt tölthetnek majd el.

2020-ban több jelentős eredményt is sikerült elérnünk. Az újjászületett Főőrség épületében kávézó és a magyar testőröknek emléket állító kiállítás kapott helyet, amely tovább színesíti majd a Budavári Palotanegyed programkínálatát. Jól haladunk a Csikós udvar kialakításával is, a környezet rendezése után az idei év második felében a Lovarda multifunkcionális rendezvénytérként nyílik meg a nagyközönség előtt.

Szeptemberben átadtuk a teljeskörűen felújított Mátyás kútját, Strobl Alajos szobrászművész egyik leghíresebb alkotását is, amely korábban soha nem esett még át olyan átfogó rekonstrukción, mint most. A bronzszobrokat és a köveket megtisztítottuk, a hiányzó részeket pótoltuk, elvégeztük a kút teljes gépészeti felújítását, új medencét építettünk be, és a kút új díszkivilágítást is kapott.

A Nemzeti Hauszmann Programban az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy a Budavári Palotanegyed élhetőbb, az itt lakók és az ide látogatók számára kényelmesebb hely legyen, ezért 2020-ban is folytattuk a történelmi kertek, parkok, sétányok, közterületek felújítását. Elkészültünk a páratlan panorámájú Ellyps sétánnyal és az itt található Király- és Hunyadi lépcső megújításával. Kijavítottuk a Savoyai terasz, a Szent György tér és a Hunyadi udvar burkolatait. A Budavári Palotanegyed teljes területén lehetővé tettük a szelektív hulladékgyűjtést a köztéri szemetesek lecserélésével, illetve új padokat is kihelyeztünk a régi, elhasznált utcabútorok helyett.

Folytattuk kulturális programkínálatunk bővítését is: a Budai Várséták kínálatában immár tíz különféle tematikus séta közül válogathatnak azok, akik jobban meg szeretnék ismerni a budai Várat. A Várkert Bazár Déli panoráma teraszán egy új kiállítóhelyet hoztunk létre, ahol bemutattuk a Budavári Legendák című kiállításunkat. Amikor a járványhelyzet miatt a Várkert Bazár bezárta kapuit, a Várkert Stream létrehozásával elértük, hogy a magas minőségű produkcióinkat otthonuk biztonságából, online követhessék az érdeklődők.

Mozgalmas időszak volt tehát számunkra a 2020-as év, idén pedig még magasabb fokozatba kapcsolunk.

Ajánló