Augusztus 20-án nyílik az újjászületett Szent István-terem


Befejeztük a Budavári Palota déli összekötő szárnyának szerkezetépítési munkálatait. Most a belső terek, köztük a legendás Szent István-terem újjáépítésén a sor. A palota elsőként rekonstruált történelmi terme kevesebb mint fél év múlva eredeti szépségében várja a látogatókat, a megnyitása utáni napokban ingyenesen lehet majd megtekinteni.

Augusztus 20-ától a nagyközönség számára is látogatható lesz a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobája, a Szent István-terem. A palota Hauszmann Alajos tervezte ékszerdobozának berendezésének kialakításán egykor olyan mesterek dolgoztak mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. Munkájukat az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjjal ismerték el.

A helyiség, a bútorzat és a díszítőelemek a II. világháborúban teljesen megsemmisültek, de a Nemzeti Hauszmann Programnak és a terem újjáépítésén dolgozó mestereknek köszönhetően hamarosan ismét minden az eredeti formájában látható lesz.

A teremnek otthont adó déli összekötő szárny helyreállításával végeztünk, most a terem belsejének korhű kialakítása következik, melynek részletein már évek óta dolgoznak a mesteremberek. Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik az eredetivel megegyező rekonstrukción.

Tovább a cikkhez

Megmutatjuk a Szent István-terem kárpitmunkáit

Rúzsa Magdolna a megújuló Budavári Palotanegyedről

Megtaláltuk Sisi pihenőházának oroszlánszobrát