Helyreállítottuk eredeti formájában a Budavári Palota déli összekötő szárnyát


A Budavári Palota teljes rekonstrukciójának első épületrészét építettük újjá, így a déli összekötő szárny Gellért-hegyre néző és Oroszlános udvar felőli homlokzata ismét a Palota fénykorát idézi. A látványos változás a belső tereket is érinti, hiszen néhány hete itt kezdődött meg a Szent István-terem belsőépítészeti kialakítása.

A déli nyaktagnak is nevezett, aránylag keskeny épületrész Hauszmann Alajos tervei alapján épült a krisztinavárosi szárnnyal egyidőben. Itt hozták létre a nemzetközi hírű Szent István-termet, az Oroszlános udvari északi kapujára pedig Senyei Károly Háború és Béke című szoborcsoportja került. A második világháborúban a déli összekötő palotaszárny súlyos sérüléseket szenvedett.

A Gellért-hegyre néző homlokzatot helyreállítás helyett az állampárt utasítására leegyszerűsítve átépítették, és évtizedekig csupán az udvari nézete emlékeztetett az eredeti állapotokra. Az épületrészben megsemmisült a Szent István-terem is, helyén a háborút követő átépítés után a többi között dolgozószobát és tárolóhelyiséget alakítottak ki.

A hiteles helyreállítás érdekében munkatársaink a déli oldalon teljesen elbontották, majd az eredeti tervek szerint építették újjá a homlokzatot és a korabeli belső térszerkezetet. A megelőző falkutatás, műemlékvédelmi és régészeti vizsgálat során több korszak emlékei kerültek elő. Ezeket a feltárt részleteket, valamint archív fotókat is felhasználtunk az eredeti terveket követő rekonstrukció érdekében.

Tovább a cikkhez

Győrfi Pál a Budavári Palotanegyedhez kötődő élményeiről

Újjászületnek a Szent István-terem asztalosmunkái

Rózsa György gondolatai a budai Várról