Újabb történelmi épületet újítunk meg a budai Várban!


A Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épülete a második világháborúban több találatot kapott. Impozáns tornyát a helyreállítása helyett 1945-ben felrobbantották. A Nemzeti Hauszmann Program legújabb elemeként a Levéltár épülete is megújul, és egy korábban megtervezett, de soha fel nem épült épületszárnnyal is gazdagodik!

A Magyar Nemzeti Levéltár Nándor utcai épületét 1923-ban vehette birtokba az intézmény. A neoromán stílusú épületegyüttest Pecz Samu tervezte, aki egy további szárnyat is álmodott a Levéltárnak, azonban az első világháború és az azt követő pénzhiány miatt ez végül soha sem épülhetett meg. A második világháború során a Levéltár északi tornya sérüléseket szenvedett, amit helyreállítás helyett 1945 szeptemberében felrobbantottak. Pecz Samu korabeli tervei helyett az 1970-es években itt építették fel az Országos Villamos Teherelosztó brutalista épületét, mely stílusában jelentősen elütött a környék házaitól, az utóbbi évtizedekben már nem találta funkcióját és elhagyatottá, lepusztulttá vált.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében az elbontott épület helyén felépítjük az eredeti, Pecz Samu által jegyzett épületszárnyat és a felrobbantott tornyot is, valamint felújítjuk a meglévő épületet is. Az új épületszárnyban a Magyar Nemzeti Levéltár új látogatóközpontja és információs pontja kap majd helyet.

Tovább a cikkhez

Szigeti Ferenc budavári élményei

Drónfelvételen a megújuló Citadella

Csondor Kata a megújuló Budavári Palotanegyedről