Ikonikus épületek születtek újjá


2020 tavaszán megnyílik a visszaépített Főőrség. A budai Palotanegyed másik ikonikus épülete, a Királyi Lovarda is újjáépült, környezetének rendezése, a Palota útról induló 2 lift beépítése, és a terület akadálymentesítése után várhatóan 2021-től lesz majd látogatható. A testőrség egykori szálláshelyéül szolgáló Főőrség épületében étterem és kulturális rendezvények kínálnak majd kellemes időtöltést a nagyközönségnek.

Akik a Hunyadi kapun keresztül közelítik meg a királyi palota épületegyüttesét, merőben új látvánnyal szembesülhetnek; a Hunyadi udvar nyugati oldalán közel ötven év után ismét teljes pompájában áll a Főőrség épülete. A palota díszszolgálatát és őrzését ellátó fegyveres testületnek otthont adó Főőrség épületét Hauszmann Alajos tervei alapján építették 1899-1902 között. A II. Világháború alatt vált romossá, 1971-ben pedig teljesen elbontották. Az eredeti terveket, szállító leveleket, fényképeket felhasználva, ugyanakkor a 21. század elvárásainak megfelelve a Nemzeti Hauszmann Program részeként született újjá az egykori Főőrség épülete, melyben étterem és kulturális rendezvénytér kap majd helyet. A Mátyás kútja felől nézve egyszintes épület valójában négy szintet foglal magában. Krisztinaváros felől megközelítve, a Csikós udvar térszintjén egy önálló műalkotásként is értelmezhető, a Várnegyed történetét feldolgozó bronzkapu látható.

A Csikós udvar nevét a Lovát fékező csikós szobráról kapta, amelyet restaurálva 2019 augusztusában helyeztek vissza eredeti helyére, a Királyi Lovarda elé. ...

Tovább a cikkhez

Juhász Anna a Várhoz fűződő kapcsolatáról

Nemcsák Károly személyes történetei

A Várnegyed, ahogyan Ugron Zsolna látja

”...törekvésünk, hogy e büszke vár, melynek
fekvése is páratlan,
a magyar szent koronához méltó alakban
[…] egyszersmind hirdetője legyen a magyar
kultúrának és művészetnek.”

hauszmann-alairas