Gábor Áron rézágyúja is megtekinthető legújabb kiállításunkon


Egyedülálló kiállítást láthatnak június közepéig a Budavári Palotanegyedbe látogatók a Főőrség épületében. A „Lészen ágyú!” – Gábor Áron és a székely hősiesség című tárlaton más korabeli fegyverek mellett Gábor Áron egyetlen fennmaradt rézágyúját is megtekinthetik az érdeklődők.

Izgalmas tárlatot nyitottunk meg a nemzeti ünnep alkalmából az újjászületett Főőrség épületében, a Budavári Palotanegyedben. A kiállítással az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján a forradalom székely ágyúöntő hősére, Háromszék önvédelmi szabadságharcának legendás alakjára emlékezünk. A „Lészen ágyú!” – Gábor Áron és a székely hősiesség című kiállításon az egyetlen megmaradt Gábor Áron-féle ágyú mellett katonatisztek fegyverei és egyenruháinak darabjai, zászlók, használati és emléktárgyak láthatók, amelyek közelebb hozzák a szabadságharc és az azt követő megtorlás időszakát, a nemzeti hősök börtönben töltött éveit.

Az ünnepélyes megnyitón Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy az utóbbi években elvégzett beruházásoknak köszönhetően a Budavári Palotanegyed immár méltó helye a nemzeti megemlékezésnek.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese elmondta: 1848. március 15-én vér nélkül győzött a magyar forradalom, példa nélküli egységben. "Ma is erre az egységre van szükség, hogy megvédjük függetlenségünket, biztonságunkat, eddig elért eredményeinket, hogy Magyarország előre menjen a fejlődés útján" - fogalmazott.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke felidézte a székelység megmaradásának ezeréves történetét, illetve Gábor Áron és kortársainak példás hősiességet.

Tovább a cikkhez

Tóth Gabi a budai Vár újjászületéséről mesél

Nemzeti ünnepünk a Várban

Rékasi Károly élményei a Budavári Palotanegyedről